BLÅ BOG
NAVN: Thomas Østergaard Pedersen, 57 år.
UDDANNELSE: Uddannet optometrist fra Optikerhøjskolen i Randers 1992. Master i Public Health fra Københavns Universitet 2007.
KARRIERE: Optometrist hos Hans Laursen 1993-1995. Herefter underviser i optometri på Randers Tekniske Skole 1995-1999 og Teknisk Erhvervsskole Center på Frederiksberg 2000-2007. Optical Education and Concept Manager samt faglig konsulent hos Synoptik 2007-2009. Arbejdede som Optometry Specialist hos Øjenlægernes Hus 2009-2011. I årene 2011-2021 hhv. klinik- og regionschef, Project Manager og Quality Manager hos Memira Eyecenter. 2021-2022 Clinical Talent Manager hos Specsavers. Herefter produktspecialist hos KM Optics i 1 år og 2 måneder. Fra januar 2024 underviser på KEA på deltid. Medlem af dommerkomitéen, der uddeler Optimus by Essilor prisen. Foredragsholder med fokus på den nyeste viden indenfor optometri, det binokulære syn og patientkommunikation. Se mere på www.linkedin.com/in/thomasopedersen
FRITID: Thomas Østergaard Pedersen bor i Valby og har datter på 15 og en søn på 21 fra et tidligere forhold. I fritiden vinterbader han i Hvidovre Lystbådehavn og er vild med outdoor sport. Han står på ski, kører på mountainbike og tager ofte på vandreture.
Passionen for faget er stor. Det samme er glæden, når studerende på optometristuddannelse på Københavns Erhvervsakademi (KEA) forstår kompliceret teoretisk stof og efterfølgende får en oplevelse af at lykkes med de praktiske undersøgelser i synsprøverummet.
Thomas Østergaard Pedersen forlod i begyndelsen af året jobbet som produktspecialist hos KM Optics for at blive underviser på deltid på KEA. Og det er en af de bedste beslutninger, han har taget i sin karriere. ”Jeg elsker at være lærer. Jeg elsker at undervise. Jeg elsker at fortælle mennesker om noget, der kan synes megakompliceret og så prøve at forklare det, så det er intuitivt forståeligt,” siger Thomas Østergaard Pedersen.
Hans speciale på KEA er kerneoptometrien, og han underviser primært første års studerende.”I de senere år er der kommet et øget fokus på sundhedsscreeninger og øjensygdomme indenfor optometrien. De er vigtige appendiks til vores fag, men jeg er mere optaget af kerneoptometrien og beskæftiger mig med, hvordan vi laver en rigtig god synsprøve, og hvis jeg har et lille appendiks, er det håndtering af samsynsproblemer. På skolen har jeg bl.a. fået mulighed for at være støttelærer i vores synsprøveklinikker, når de studerende skal ned og træne færdighederne i klinikken. Sammen med teorilæreren er det min opgave at supervisere dem i, hvordan de skal udføre en god synsprøve, og det giver mig en helt særlig energi, hvis jeg kan give dem en aha-oplevelse, hvor de går fra undrende til at forstå stoffet og sammenhængen,” fortæller Thomas Østergaard Pedersen.
Han mener, at man godt kan blive ramt af lidt snobberi, fordi man kun underviser de helt nye. ”Men for mig er det lige så vigtigt at give en ny studerende en aha-oplevelse som en på 7. semester. Det er ligegyldig for mig, hvem der får den – bare de får den.”
Thomas Østergaard Pedersen startede sin karriere med at undervise i optometri i 12 år på Randers Tekniske Skole og Teknisk Erhvervsskole Center på Frederiksberg, og selvom det er gået 17 år siden, han sidst stod med ryggen mod tavlen, synes han, det har været overraskende let at komme tilbage til undervisningsmiljøet.
”Det ligger fuldstændigt naturligt for mig at være på KEA, og jeg har en følelse af at være kommet hjem,” siger Thomas Østergaard Pedersen.Af positive sider ved jobbet fremhæver han muligheden for at få lov til at nørde sit kernefag, som han udtrykker det. ”
Nu bliver jeg næsten rørstrømsk, men det er utrolig fedt, at jeg nu kan sætte mig ned med fagbøgerne, hvor nogle jo er spritnye, og så gå helt i dybden med en lillebitte ting og sidde en hel aften og læse op på det, fordi jeg ved, det har betydning for, hvordan jeg underviser i morgen.”
”Jeg vil måske ikke bruge ordet krævende, men jeg har skullet vænne mig til, at de studerende i dag ikke er en homogen gruppe, som da jeg underviste sidst, hvor de alle havde en læreplads og var blevet forhåndsudvalgt af optikerne. Det betød, at de havde set mange af tingene før, de opførte sig pænt, var belevne og kunne tale med kunder, og så skulle vi lære dem noget optometri. Nu kommer de ind på skolen som på enhver anden uddannelse, og nogen har aldrig været i en optikerforretning før, så de er studentikose unge mennesker. De bliver dygtigere rent fagligt, men det er først, når de kommer ud i butikken, de for alvor lærer at være sammen med andre mennesker og forstår, hvor vigtig kontakten med kunderne er.
Thomas Østergaard Pedersen har to meget lange ansættelser i sin karriere først som underviser på skolerne og senere ni år i Memira som klinik- og regionschef og senere Project Manager og Quality Manager. Derudover har han prøvet forskellige jobs af i kortere perioder for at afsøge, hvad optometrien kan, og hvilke afkroge der findes ud over kernen. Han har enkelte gange været i en livssituation, der har gjort, at han ikke kunne fortsætte på sin arbejdsplads bl.a. på grund af sygdom i den nære familie, men han er altid kommet godt videre.
”Prøv og kig på den, ha ha. Nej det har jeg aldrig, og når nogen har spurgt: Thomas hvad er din femårsplan, så er jeg altid blevet lidt bange. Min karriere er sådan lidt kommet flyvende. Nogle gange har jeg da tænkt og ønsket, at jeg lige var stoppet op, men jeg er ikke typen, der stiler mig selv spørgsmål som: Hvad kan ulempen være ved det her job? Bliver det alt for trivielt eller for sælgeragtigt? Jeg tænker, nu går vi ind i et nyt spændende projekt. Sådan var det med Synoptik, Specsavers og KM Optics, og de ulemper, der kunne være i farvandet, ser jeg ikke. Jeg har sådan en Honeymoon på et halvt års tid, og så finder jeg ud af, åh nej det her holder ikke,” fortæller Thomas Østergaard Pedersen og tilføjer:”
Og hvis nogen siger: Det tror vi, du vil være rigtig god til Thomas, så er jeg solgt. Jeg er en sucker for smiger.”
På spørgsmålet om, hvad hans karrieres højdepunkt er, slår Thomas Østergaard Pedersen først en kæmpe latter op, tænker længe og svarer så:
”Jeg kigger ikke efter højdepunkter. Men forleden holdt jeg foredrag for næsten 100 mennesker i Urmagerne og Optikernes Fagforening, hvor jeg havde kogt alt det, jeg har lært og erfaret ned til en bouillonterning om den nyeste viden indenfor optometri samt binokulært syn og effektive metoder til at håndtere problematikkerne på. Det var med andre ord koncentratet af mange års erfaring, hvor jeg trak på alt det, jeg har lavet, og hvad der er vigtigt lige nu. Deltagerne var 2/3 af den gamle garde og 1/3 nye optometrister, der alle vil noget med faget, og det var fedt at have dem på samme hold og kunne spille op til dem begge. Det var et højdepunkt for mig.”
Thomas Østergaard Pedersen har ingen ambition om at være den, der rykkede optometrien fra A til B, men med sine foredrag vil han gerne hjælpe optikere, der har været uddannet i mange år til at få den nyeste viden på en tilgængelig måde og vise dem, hvordan de konkret kan bruge den. For det gør dem til både dygtigere og lykkeligere optometrister, når de skal hjælpe kunderne, mener han.
Thomas Østergaard Pedersens nye foredrag handler om patientkommunikation, som er mere aktuelt end nogensinde, da optometri i stigende grad bliver et sundhedsfag med ny teknologi som Fundus og OCT. Det giver nye muligheder for diagnosticering men stiller også krav til både nyuddannede og erfarne optometrister, når de skal formidle resultaterne af undersøgelserne.
Thomas Østergaard Pedersens erfaring fra hans tid i bl.a. Memira er, at danske optikere ikke er klædt på til at tale med syge patienter, som vi kommer til at se flere af i fremtiden. Patientkommunikation er allerede et valgfag på KEA, men der er 90 pct. at de uddannede optikere, der ikke har haft faget. Derfor er det relevant at tilbyde det som både efteruddannelse på skolen og aftenforedrag, mener han. ”
Jeg kommer til at holde foredrag om, hvad forskellen er på at kommunikere med en kunde og en patient. Både for, at patienten får tryghed men faktisk lige så meget for, at optikeren får tryghed. Jeg har hørt flere optikere sige, at de ikke ved nok om, hvordan de skal vurdere billederne, og jeg er bekymret for, at vi har nogle optikere, der kan brænde ned på det. De kan selvfølgelig sende billederne ind til en øjenlæge, men hvad gør de den dag, de skal fortælle en kunde, at han eller hun har en synstruende sygdom, hvis de ikke har redskaberne til at håndtere det? Spørger Thomas Østergaard Pedersen.
Han ser frem til at følge udviklingen og har for måske første gang i sin karriere også et bud på, hvor han ser sig selv om fem år.
”Jeg håber, at jeg er ansat på fuld tid på KEA og underviser vores dygtige studerende. Samtidig vil jeg meget gerne være med til at flytte faget ind i fremtiden bl.a. via den nye studieordning, som vi arbejder på i øjeblikket med fokus på mere skole og teori og mindre praktik.