Det var med følelserne uden på tøjet, da 8 finalister fra landets erhvervsakademier kæmpede om priserne til Danmarks bedste praktikophold i København. 160 tilskuere så på, da optiker Jeanett Febæk fra Erhvervsakademi Dania i Randers vandt publikumsprisen for sin præsentation af sin praktik ved Louis Nielsen.
”Jeg er ovenud lykkelig. Det er meget overvældende at vinde, mest af alt fordi det er en ekstra ros til Louis Nielsen,” siger Jeanett Febæk, der dermed blev den første vinder af konkurrencen nogensinde fra Randers.
Udnævnelsen af Louis Nielsen som publikums darling var til stor glæde for Jeanett Febæk, som nu endelig kunne ånde lettet op og slippe sommerfuglene i maven fri.
– Jeg har det rigtig godt. Da jeg indstillede Louis Nielsen var det for at give dem et tak for den støtte, de har givet mig under hele praktikforløbet. At vinde er en lille mulighed for at give tilbage, smiler Jeanett Febæk, der sammen med titlen fik 5.000 kroner sponsoreret af Teknisk Landsforbund.
Sebastian Boye Scheel, der er butikschef i Louis Nielsen, er stolt over at have vundet.
– At stå her og blive kåret som den bedste praktikplads ud af titusinde – det er helt urealistisk og fantastisk. Vi glæder os til at fejre det med Jeanett. Jeg er personligt meget stolt af, at det lige præcis er vores butik og min praktikant, der har indstillet, siger han.
Jeanett Febæk gik på scenen med en stærk fortælling om, hvordan hun søgte ind på optometri-uddannelsen i Randers, uden nogen vidste det, for hun var bange for ikke at komme ind og få et nederlag. Hun er nemlig ordblind og har tidligere ikke fået hjælp på andre uddannelser til sygeplejerske og sosu-assistent med netop ordblindhed. Det var dog en anden oplevelse ved Erhvervsakademi Dania og bagefter ved Louis Nielsen som praktikvirksomhed, hvor hun ville bevise, at hun godt kunne.
– Louis Nielsen hjælper mig, forstår mig og giver mig ekstra tid til at skrive rapporter fra synsundersøgelserne. Jeg kan virkelig gøre en forskel for synet for mine patienter og har været med til at redde en kundes syn fra en blodprop, forklarede hun på scenen.
Dommerne roste efterfølgende Louie Nielsen for at hjælpe og støtte Jeanett Febæk under sin praktik.
Under uddannelsen til optiker har Jeanett Febæk hver dag kørt til og fra hjemmet i Varde til Randers, små 4 timers kørsel. Undervejs har hun fået sine lektier læst højt af sin ordblinde-computer, før hun mødte ind på studiejob ved Louis Nielsen og senere i hjemmet med to små børn og mand.
– Undervejs er Louis Nielsen blevet min grønne familie, og jeg driller min chef Sebastian med, at han nok mere er min storebror. Min irriterende storebror, fortæller Jeanett Febæk, der af samme grund vil have sine kolleger med til sit bryllup til næste år.
Inden længe skal flere tusinde studerende på landets erhvervsakademier beslutte sig for, hvor de vil i praktik. Praktik er nemlig obligatorisk på alle erhvervsakademiernes uddannelser. Og det er ikke ligegyldigt, hvilket praktiksted de studerende vælger, for praktikopholdet kan ende med at blive adgangsbilletten til det første job.
Cirka hver fjerde af de ca. 9.500 praktikophold, der hvert år gennemføres på landets erhvervsakademier, fører til en fastansættelse, vurderer Danske Erhvervsakademier. Netop det tætte samspil med erhvervslivet er ifølge uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) opskriften på succesfuld uddannelse.
”Erhvervsakademierne har en nøgleopgave i vores uddannelsessystem med at uddanne medarbejdere til de mange private virksomheder – store og små – som løser vigtige opgaver i vores samfund,” siger minister Christina Egelund i forbindelse med konkurrencen.
I år er 9.467 studerende på erhvervsakademierne i praktik i virksomheder, og heriblandt havde 256 praktikanter fra landets otte erhvervsakademier indstillet deres praktiksteder til konkurrencen.
Juryens Specialpris gik til detailkæden Normal, som havde haft Sofie Amalie Jonassen fra Erhvervsakademi Aarhus i praktik, mens Årets Erhvervsakademipraktik gik til tøjfabrikken Rodinia Generation, som havde haft Jon Oppermann fra KEA Københavns Erhvervsakademi i praktik.
Danmarks 8 erhvervsakademier ligger spredt rundt omkring i 26 byer i hele Danmark og tilbyder korte og mellemlange, videregående uddannelser på mellem 2 og 4 år rettet mod beskæftigelse i det private erhvervsliv. Praktik er obligatorisk på alle uddannelser.
Hvert år uddanner erhvervsakademierne ca. 9.500 studerende inden for primært det it-faglige, det merkantile og det tekniske område, men også inden for design, service og iværksætteri.
Erhvervsakademiuddannelserne står blandt andet for 1/3 af optaget på it-uddannelserne.