Profil Optik har i samarbejde med analyseinstituttet YouGov foretaget en stor undersøgelse af børn og unges skærmvaner, og resultatet viser at skærmforbruget blandt danske børn og unge kan give anledning til bekymring. Hvor de 14-17-årige i gennemsnit bruger hele 35 timer om ugen foran skærmen, er skærmforbruget for de 8-13-årige på 27 timer, og for de 0-7-årige på 12 timer om ugen. Under Corona er skærmforbruget i gennemsnit yderligere steget med hele 3 timer om dagen.
”Det høje skærmforbrug blandt børn og unge er alarmerende. Deres øjne er fortsat er under udvikling og derfor er mere følsomme end voksnes. Under Corona er skærmforbruget steget, så der er ekstra grund til bekymring. Når timerne foran skærmen stiger, øges nærarbejdet – altså arbejde og tidsforbrug foran skærmen, mobilen og computeren – også.
Forskning viser, at netop nærarbejdet påvirker øjensundheden i negativ retning og øger risikoen for nærsynethed, hvorfor der er særlig grund til bekymring over den udvikling, vi ser,” siger Tina Gaardsholt, der er administrerende direktør hos Profil Optik.
Det høje skærmforbrug medfører samtidig øget eksponering af den skadelige del af det blå lys, som digitale skærme udsender. Aktuel forskning og undersøgelser viser, at det skadelige blå lys øger risikoen for bl.a. øjentræthed, hovedpine og sløret syn.
”Vi kan vi passe på øjnene ved bl.a. at sørge for at holde pauser, komme mere udenfor i dagslys og fx bruge briller med et blålysfilter, lyder rådet fra Tina Gaardsholt.”
Hun opfordrer alle danskere og navnlig forældre til børn og unge til at tage risikoen for øjenkomplikationer alvorligt.
Her kan du læse hele pressemeddelelsen og Profil Optiks rapport om øjensundhed