JFK EYEWEAR – handmade in Norway

Som teenager drog Kari Sandstaa til New York. Her opdagede hun en forretning helt ud over det sædvanlige med cool og unikke briller, der på alle måder var forskellige fra dem, hun havde båret siden barndommen. Det blev startskuddet til en uddannelse som optiker i København og flere år med job i Sverige. I dag producerer hun miljøvenlige brillestel sammen med sin mand på den lille norske ø Odderøya.

Af Dag Øyvin Olsen – dansk bearbejdelse Lone Helleskov. Foto: Mihai-Gabriel Puscasu

JFK EYEWEAR blev grundlagt i 2015 af Jann Florian Skoglund-Voss og Kari Sandstaa.

Kari Sandstaa er uddannet optometrist og Jann Florian Skoglund-Voss er kunstner og designer.

I det kreative værksted på Odderøya lidt uden for Kristiansand høres lyden af fræser og slibemaskine. Bag apparaterne sidder parret Kari Sandstaa og Jann Florian Skoglund-Voss og arbejder koncentreret. Parret kunne i slutningen af 2020 lancere deres første brillekollektion – efter fem år med en del fejl og mangler. Alt laves manuelt, og parret er nu klar til at distribuere deres miljørigtige briller til optikerbutikker uden for hjembyen.

Her er historien om det innovative par og deres udfordrende og spændende rejse, der har gjort dem til Norges eneste brilleproducent.

Det hele begyndte med et besøg i en brilleforretning i New York. Kari Sandstaa havde selv brugt briller siden hun var syv år, men det her var noget helt nyt og ganske særligt.

”I min verden var butikken på alle måder fantastisk. Indretningen var cool og personalet havde masser af tatoveringer, så det var på meget anderledes, end hvad jeg tidligere havde oplevet,” husker Kari.

Besøget resulterede i, at hun valgte at blive optiker, og især kombinationen af at kunne forene design med det sundhedsfaglige, fascinerede hende. Hun dimitterede fra TEC Frederiksberg i 2007 og arbejdede hos Poul Stig, der selv designede briller.
”Jeg syntes, at det var en både sjov og spændende proces og tænkte, at det har jeg også lyst til at kaste mig ud i på et tidspunkt,” fortælle Kari.

Hun fortsatte som optiker, men drømmen om at skabe sine egne stel blev ved med at forfølge hende. Så mødte hun Jann-Florian Skoglund Voss fra Kristiansand, de to blev et par, og endelig kunne hun forløse sin kreativitet i Sverige, hvor parret boede indtil sidste år.

Jann-Florian havde en baggrund som komponist og musiker, han lavede smykker og designede og producerede møbler, så han var vant til at arbejde med hænderne.

Kari fortalte ham, at hun havde et indædt ønske om at få designet sin egen brillekollektion, og i 2014 sprang parret ud i det.

Vi gør det selv

Kari og Jann-Florian gik i gang med at skabe digitale blyantstegninger. Parret havde ikke den store viden om brilleproduktion, men Kari havde fået tændt gnisten af Poul Stig, der i en årrække havde designet briller selv.

Jann valgte at tage et kursus i digital 3D tegning, og de brugte et helt år på at forberede de første 8-9 designs, inden de var tilfredse med resultatet. Endelig var tegningerne perfekte, og så skulle brillerne blot produceres eksternt i Italien. Det viste sig dog at være lettere sagt end gjort. For med en mindre ordre ender man bagerst i køen, og da parret ønskede, at materialerne skulle være miljøvenlige, blev de mødt med undren og hovedrysten.

”Vi kontaktede alle fabrikkerne i Europa. Der var halvandet års ventetid, og det var ikke acceptabelt. Når kvaliteten på de prototyper, vi modtog, heller ikke spillede, var der kun én ting at gøre. Vi måtte selv stå for det,” fortæller Jann.
Nu gjaldt det om at sætte sig ind i og få en forståelse af både materialerne og det tekniske. Det første parti acetat bestod af plader, der var omkring 1,5 x 1,5 meter i højden og bredden, og Jan begyndte at dele pladerne i mindre stykker uden for værkstedet i Sverige. Det var koldt, og det gik galt.

”Det sprøjtede op i mit ansigt, og da jeg drejede pladen, var den flækket. Den kunne ganske enkelt ikke klare kulden,” forklarer Jann.

Tidskrævende processer

Indlæringskurven har været stejl for Kari og Jann hele vejen gennem forløbet, og de har måttet købe de mest enkle maskiner. De har kun en automatisk CNC-fræser til at skære skabeloner ud med, mens resten af arbejdet foregår manuelt med hænder og værktøj.

Det kræver mere end 40 arbejdsprocesser at færdiggøre en brille i acetat, og der ligger alene 10 timers arbejde i at lave stellet, mens selve poleringen tager fire dage.

Stellene sælges bl.a. hos Tvedt Optikk i Kristiansand og koster knap 5000 norske kr., men når kunderne hører, at de køber et håndlavet norsk produkt, reagerer de ikke på prisen.

JFK Eyewear kollektionen består af ni modeller og fås i fire forskellige farvekombinationer. Designet er klassisk, fokuserer på ansigtets anatomi og er med til at fremhæve ansigtslinjerne.

“Vi får rigtig gode tilbagemeldinger fra kunderne om, at det er meget behageligt at bære vores briller,” siger Kari.

Der er ingen tvivl om, at vejen fra den første drøm til der, hvor parret er i dag, har været lang og sej. De kunne have givet op tusind gange, men i stedet har de formået at bevare benene solidt plantet på jorden, mens de har levet for et beskedent budget.
Som optiker har Kari altid været optaget af, at en brille både skal fungere som et synshjælpemiddel men også skal se godt ud.

”Det er utrolig vigtigt, at en brille er korrekt tilpasset, sidder godt og er monteret med de rigtige glas, så kunden oplever, at den er med til at løse et problem i hverdagen. Jeg har haft stort fokus på, at vores stel fungerer med mange forskellige glastyper og selvfølgelig, at de har en god pasform,” fortæller Kari.

Fokus på sundhed og miljø

Kari brænder for sundhed og miljø – både som optiker og privatperson – og her spiller produktion af brillestel også en afgørende rolle.

”Mange af de store acetatproducenter bruger stærke opløsningsmidler. Huden omkring øjnene er den tyndeste på kroppen, og vi er overbeviste om, at bionedbrydeligt acetat uden ftalater er meget sundere for os. Ftalater findes i en række plastprodukter, og acetater har vist sig at være hormonforstyrrende,” påpeger Jann.

“Da de miljøvenlige acetatplader blev tørret og lå sammen med de traditionelle plader hos producenten, begyndte de at ætse, fordi de blev påvirket af opløsningsmidler fra de andre plader. Så de måtte hurtigt adskille pladerne,” siger Jann.

Producenten af det miljøvenlige acetat fortalte, at de netop udviklede det nye produkt med tanke på, at ftalater i brillestel kan blive forbudt i fremtiden.

Efter krigen blev der produceret briller i Norge, men det sluttede for flere årtier siden. Nu mener Kari og Jann, at tiden er inde til at hente den del af optikerfaget hjem igen, og mens en stor del af produktionen finder sted i Kina og andre asiatiske lande, går andre nye veje. “Synsam ønsker fx at flytte produktionen tilbage til Sverige af miljømæssige årsager, og det synes vi selvfølgelig er helt fantastisk,” fremhæver Kari.

Og efter flere års hårdt arbejde med kvalitetskvalitetskontrol og de første kundeleverancer, er JFK Eyewear nu klar til at indtage hele Norge – og på sigt også meget gerne resten af verden.

Læs mere på www.jfkeyewear.com



ANSVARLIG UDGIVER

Optikerforeningen

Per Michael Larsen

St. Kongensgade 110 E, 2 – 1264 København K

Tlf. 45 86 15 33 | optikeren@optikerforeningen.dk

KOMMUNIKATIONSCHEF

Redaktør af OPTIKEREN

Lone Helleskov | tlf. 88 44 06 17 | lh@optikerforeningen.dk

ANNONCESALG

Jette Sterndorff-Jessen

Stibo Complete

Tlf. 76 10 11 47 | jsje@stibo.com

MEDIEINFORMATION

Download medieinformation på dansk

Download mediainformation in English

NÆSTE NUMMER

30.12.24 Bestillingsfrist annoncer 26.11.24